„Să fie o tărie…” sau analiza „Facerii” partea I

                                        „Cine citeşte să înţeleagă.”

                                         „Cine are urechi să audă.”

                         „Cine are pricepere, să socotească…”

                                             … se spune în Biblie.

                                       Hai să vedem dacă printre sensurile şi ideile adăugate sau schimbate de-a lungul vremilor de către cei ce au scris Biblia putem găsi ideile şi sensurile originare. Adică creaţii ale inspiraţiei pure, nealterate de intervenţia scriitorului ei. Mesaje ale Raţiunii Creatoare.  Şi, pentru a dovedi că aceste mesaje există cu adevărat şi că sunt cât se poate de raţionale, o să analizăm în cele ce urmează câteva fragmente din Geneză. Fragmentele în cauză mi-au dovedit, că aceste mesaje raţionale există şi că din motive de superficialitate nu reuşeam să le văd.

                                     Dar să vedem despre ce este vorba.Primul mesaj din capitolul „Facerea” al Vechiului Testament pe care îl vom analiza este cel al „tăriei” ce desparte apele.

                                    Textul sună astfel:„Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor.”[1] „Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape.” Nu ştiu ce îţi inspiră ţie aceste cuvinte, însă recunosc că mie, de fiecare dată când le citeam, vedeam în cuvântul „tărie” înţelesul de pământ, de uscat. Ca şi cum ar spune: să fie un pământ uscat în mijlocul apelor, ca o insulă sau peninsulă între ape.

                                   Până într-o zi când am înţeles altceva. Ceva perfect raţional, care m-a uimit peste măsură, şi care m-a învăţat şi în acelaşi timp m-a determinat să citesc restul textelor din acest nou punct de vedere. Iar rezultatele au fost dincolo de aşteptări.Mai ales că, dacă tăria ar fi uscatul, ce sens ar mai avea enunţul următor: „Să se adune apele cele de sub tărie la un loc şi să se arate uscatul”? Ar rezulta ceva de felul: să se adune apele de sub uscat la un loc şi să se arate …uscatul![2] Fără sens, deoarece apele, fiind deja sub uscat, se presupune că uscatul, fiind deasupra, era vizibil…Dar ce altceva ar putea fi ‘tăria’ pentru a avea sens logic?Ce?

                                Uită-te la un termometru din acela liniar, cu gradaţii pe verticală: linii de culoare roşie deasupra lui 0º C şi linii de culoare albastră sub 0º C. Şi acum spune-mi, nu temperatura de 0º C este cea care ‘separă apele’? Starea lichidă a apei este cea de deasupra lui 0º C, iar cea solidă (gheaţă) este cea de dedesubtul lui 0º C!


[1] Acest citat şi toate care urmează în acest capitol sunt din BIBLIA SAU SFÂNTA SCRIPTURĂ, Editura Institutului Biblic şi de misiune al B.O.R., Bucureşti, 1993. [2] Şi să nu te gândeşti la secare, pentru că enunţul spune că erau ‘sub uscat’, deja!

                                

                        

                                 

                                        

                                                     

              

                         

                           

                                              

   

   

   

   

   

   

   

   

   

    

                                      Prin urmare, tăria ar putea fi temperatura, şi, dintre gradaţiile scalei unui termometru, valoarea de 0º C ar fi exact „… o tărie prin mijlocul apelor care să despartă ape de ape.”

                               Hai acum să verificăm şi enunţul cu ‘uscatul’, care nu-şi găsea sensul logic, cum am văzut ceva mai devreme.Este de ajuns să te gândeşti la cantitatea de apă ‘depozitată pe verticală’ existentă în calotele glaciare de la poli şi să-ţi dai seama că uscatul arată aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, datorită ‘retragerii’ apelor în gheţari. Care gheţari, dacă s-ar topi, ar inunda mari porţiuni din uscat, acoperindu-l cu ape. S-a calculat că dacă s-ar topi în totalitate calotele glaciare de la Poli, nivelul apei pe glob ar creşte cu optzeci de metri!

                            Să se adune apa în gheţari, la Poli, şi astfel retrăgându-se, să se arate uscatul! Uscatul ce formează suprafaţa Terrei, este aşa cum îl vedem noi astăzi datorită faptului că cei… optzeci de metri de apă stau retraşi în Calotele Polare.   Aşadar enunţul „Şi s-au adunat apele cele de sub tărie,[1] la locurile lor şi s-a arătat uscatul”, ar fi nu doar logic, dar şi în totală concordanţă cu realitatea.Să-l lăsăm acum pe Dumnezeu să termine ceea ce începuse să facă, bucurându-ne că-l putem vedea la treabă…                             

                     „A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.”  „Şi s-au adunat apele cele de sub tărie la locurile lor şi s-a arătat uscatul.”„Uscatul l-a denumit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări.”


[1] „de sub tărie”, şi nu de deasupra tăriei; deci este clar specificat: de sub zero şi nu de peste zero!

    

                    De ce era importantă această tărie? De ce apă în stare lichidă?

                              Nu ştim ce alte tipuri de fiinţe mai pot exista în univers. Ceea ce ştim sigur este că noi, oamenii, existăm şi că suntem alcătuiţi în proporţie de 60-70 procente din apă. Şi mai ştim că şi celelalte vieţuitoare ala Terrei sunt, de asemenea, alcătuite în principal din apă.Mai ştiu că viaţa pe Terra a început în apă. Pentru a fi mai exact, în starea lichidă a apei, deoarece, nu-i aşa?, în funcţie de valoarea temperaturii apa cunoaşte trei stări fizice: gazoasă, lichidă şi solidă.De asemenea, mai ştiu că o planetă mai aproape de Soare decât Terra, respectiv planeta Venus, este uscată, arsă, apa fiind vaporizată de temperaturile extrem de ridicate (+500º C).Tot aşa cum mai ştiu că pe o planetă imediat mai depărtată de soare decât Terra, respectiv planeta Marte, temperaturile extrem de scăzute (-150º C) fac ca apa să existe (dacă există) doar în forma solidă, de gheaţă.

                         Aşadar, în întreg sistemul nostru solar, apa în starea ei lichidă o găsim doar pe Terra.De aceea doar pe Terra evoluţia vieţii a găsit condiţia necesară de a exista.  Dar chiar şi aici, pe Terra, la cei doi poli, apa se găseşte în stare solidă, de gheaţă. Asta înseamnă că, de fapt, zona din jurul Soarelui în care temperatura este potrivită pentru ca apa să existe în stare lichidă, este extrem de mică, raportată la distanţele dintre planete. Iar Terra orbitează exact prin acest coridor strâmt. Dacă distanţa între Soare şi Terra este de 150.000.000 km, lăţimea coridorului este de aproximativ câteva mii de km!   Mai exact, ţinând cont şi de înclinaţia axei pământului,  lăţimea acestui îngust coridor este situată între deşertul ecuatorului şi calotele de gheaţă de la Poli, ce-şi găsesc locul pe micul diametru al Terrei de numai 14.000 km. Prin acest coridor îngust Terra îşi consumă traiectoria sa în jurul soarelui şi, pentru că pe ea apa este prezentă în toate cele trei stări – lichidă, gazoasă şi solidă, este singurul loc din sistemul nostru solar unde a putut să existe viaţa aşa cum o cunoaştem noi.

                         Practic aici, pe planeta noastră, în acest coridor strâmt, Raţiunea Creatoare (altfel spus: „Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor”) a găsit elementul pe care-l căuta, „tăria prin mijlocul apelor”, adică temperatura potrivită ce separa apa în cele două stări fizice, solidă şi lichidă. De gheaţă si de apă.  „A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.” Apele (îngheţate) de sub 0 grade de cele de deasupra a 0 grade. Tăria nu poate fi altceva decât temperatura. Iar dintre valorile temperaturilor, cea particulară de 0º C, a fost denumită „o tărie prin mijlocul apelor”! Valoarea de 0 grade, sub care apa este în stare solidă iar deasupra căreia este în stare lichidă.Adică indispensabilă apariţiei vieţii…                   

                       Şi iată cum un text, pe care nu-l puteam accepta logic nicicum, devine, dintr-o dată, perfect logic şi raţional! Şi, în plus, verificat de realitatea demonstrată de ştiinţă. Şi aceasta datorită simplului fapt de a-l înţelege pe Dumnezeu ca fiind imaginea dată de om Raţiunii Creatoare, Legilor Universale, şi nu o fiinţă individuală şi supranaturală.Adevărata Revelaţie aveam să o găsesc însă ceva mai încolo, încercând, cum spuneam, să rămân în acelaşi punct al perspectivei, de unde să încerc să înţeleg cine sunt Adam şi Eva. Şi, mai ales, povestea cu coasta lui Adam, din care a fost făcută Eva! Sau, altfel spus, povestea care i-a făcut pe mulţi să-şi râdă în barbă şi să se îndepărteze de Biblie.                               

                       Iar ceea ce am descoperit, recunosc, m-a surprins cu mult peste măsura aşteptărilor!

Published in: on aprilie 20, 2007 at 11:52 pm  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://civilizatiainilor.wordpress.com/2007/04/20/45/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 comentariiLasă un comentariu

  1. Care este parerea ta despre aparitia si existenta universului vizibil?

  2. Atata vreme cat exista plante a caror existenta viitoare este bazata pe polenizarea facuta de insectele despre care plantele singure nu au cum sa le cunoasca; atata vreme cat coloritul lor este facut in ratiunea de a fi reperate de catre aceste insecte; atata vreme cat fructele care inconjoara semintele sunt colorate, parfumate si gustoase – atribute necesare nu plantei ci animalelor care le consuma; atata vreme cat invelisul semintelor este conceput de o maniera chimica care sa le protejeze de sucurile gastrice din stomacurile animalelor care le consuma (!), acestea din urma eliminand semintele la distanta de planta mama, ba chiar insotite de o mica gramajoara de compost, toate acestea, mie imi dau certitudinea imposibilitatii aparitiei prin simpla evolutie, si totodata certitudinea ca aceste fapte rationale si intrepatrunse sunt rodul unei vointe inteligente. Unui proiectant rational si inteligent.
    L-am numit pe Dumnezeu.
    Care Dumnezeu, insa, in nici un caz nu este un trup sau suflet de om!
    Cand se spune ca Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea sa, nu trebuie sa intelegem asemanarea trupului omului (care oricum ar presupune ca Dumnezeu arata si ca un barbat si in acelasi timp si ca o femeie…) ci ar trebui sa intelegem ca mintea noastra bazata pe ratiune si inteligenta, alaturi de glasul constiintei, sunt de fapt chipul lui Dumnezeu!

  3. Este adevarat ce ai scris si iata ca sunt de acord cu tine,dar nu si cu afirmatia din ultima parte din ultima fraza a comentariului tau .DUMNEZEU a creiat tot ceea ce se vede si ceea ce nu se vede din pacate de majoritatea oamenilor.
    DUMNEZEU i-a raspuns lui Moise:”EU SUNT CEL CE SUNT”.DUMNEZEU ne-a facut asemenea Lui ca Suflete.
    DUMNEZEU A FACUT TOATE BUNE FOARTE.
    Nu sunt de acord cu ceea ce-ai scris in ultima fraza din comentariul tau:” ….ci ar trebui sa intelegem ca mintea noastra bazata pe ratiune si inteligenta, alaturi de glasul constiintei, sunt de fapt chipul lui Dumnezeu! ”
    Corect trebuia sa scrii ca Sufletul nostru este dupa chipul si asemanarea lui DUMNEZEU.
    Mintea,ratiunea si inteligenta nu pot exista decat ca urmare a existentei Sufletului.

    NIMIC FARA DUMNEZEU!

  4. Care este parerea ta despre aparitia si existenta universului vizibil?
    La aceasta intrebare nu ai raspuns.
    Eu cred ca taria din mijlocul apelor nu se numeste temperatura ci se numeste Cer asa cum este scris in „Facerea”, cap.1,versetele 6,7,8,9,14,15,16,17,18 si citeste cu atentie „Facerea”,cap.1 si ai sa vezi ca Cerul l-a facut DUMNEZEU in ziua a doua iar soarele si ceilalti luminatori i-a facut in ziua a patra.

    NIMIC FARA DUMNEZEU!

  5. Pai atunci, de ce ma mai intrebi, Socrate?
    Daca tu nu poti sa vezi dincolo de literele insiruite…
    Tu nu vezi ca faci cultul TEXTULUI, al cuvantului scris, in loc de cel al mesajului purtat de acesta?

    Daca vrei tu Cer, atunci Cer sa fie.
    Chiar daca nu ai nici o explicatie, vis a vis de cum separa apele de ape.
    Dar asta este treaba ta, eu nu mai insist!

  6. Eu inteleg ca Cerul este taria din mijlocul apelor,iar apele de pe pamant sunt cele ce le vedem pe pamant.
    Apele de dincolo de Cer sunt cele nevazute de majoritatea dintre noi si acolo se afla DUMNEZEU si Ingerii sai si numai cei alesi de DUMNEZEU au putinta sa acceada in aceste Ape.
    Nu indraznesc sa schimb sensul Cuvantului lui DUMNEZEU ce este scris in Biblie, dar vad,cu parere de rau,ca tu incerci sa faci o noua religie,adica un alt cult.

    Tema 1:

    Cat de mare este universul,adica Cerul?

    NIMIC FARA DUMNEZEU!

  7. Aha, ce simplu si la obiect!
    Eu credeam ca dincolo de atmosfera este vidul.

    Mi-ar place ca omenirea sa creada in ce doreste ea, doar sa fie numai bine in lume…
    Si sa nu mai fie popoare care plang.
    Atat!

    Universul(nu si cerul, care este altceva) este infinit.
    Doar ca nu pot cuprinde acest adevar…

  8. Citeste Vechiul Testament,”Facerea”,cap.1,versetele 14,15,16,17 si ai sa vezi unde a pus DUMNEZEU luminatorii de zi si de noapte.
    Daca taria ar fi temperatura de 0 grade Celsius atunci ar rezulta in mod absurd ca este prea moale si nu o tarie,caci in Cer este o temperatura de -273,15 grade Celsius care este intr-adevar o tarie si in vid traiesc si bacterii adica fiinte microscopice cu viata in ele.
    Mai rau daca Soarele ar fi inconjurat de o zona cu o temperatura de 0 grade Celsius,atunci noi am ingheta de frig pentru ca ar fi gheata intre Soare si pamant,caci tu presupui ca apele sunt cele cu temperaturi mai mari sau mai mici de 0 grade Celsius adica apa sub forma lichida si respectiv cea sub forma solida adica gheata.
    Absurd!Absurd!Absurd!…..
    Universul,adica Cerul este foarte mare dar nu este infinit de mare si numai Apele de dincolo de Cer au o intindere infinita si acolo este DUMNEZEU si Ingerii sai iar Ingerii lui DUMNEZEU sunt cei care ne slujesc noua si ingerii lui satan cu voia lui DUMNEZEU ne aduc necazuri sau ne inseala pe prea multi dintre noi din pacate.

    Tema 2:

    Ce este vidul?
    Ce este Cerul?
    De ce nu este gheata tot timpul pe tot Pamantul?
    De ce ziua Soarele nu arde pamantul?

    NIMIC FARA DUMNEZEU!

  9. ok .. textul facerii arata cam asa http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/25/Facerea

    Eu am o intrebare: cine a facut apa???? CErul a fost facut de 2 ori? Oadata in 1.1 si apoi in 1.6 – 1.8 ?

    Si nu este despre a nu crede in Dumnezeu, ci despre ce anume s-a pierdut cu traducerile? S-a pierdut ceva din mesaj … parerea mea 🙂

  10. Da, s-a pierdut mult si cu traducerile, dar s-a pierdut mult si cu stergerile sau adaugirile facute de-a lungul vremurilor.
    Si poate cel mai mult s-a pierdut prin invatarea gresita a intelegerii Bibliei, generatie dupa generatie.

    Apa.
    Sunt doua teorii, dupa parerea mea ambele plauzibile, privind aparitia apei:
    1. ciocnirea pamantului cu una sau mai multe comete formate din gheata.
    2. formarea apei (H2O) din recombinarea atomilor de H si O, prezenti in componenta stelelor.

    1.1 sau 1.6-1.8.

    Daca Dumnezeu este spirit, adica LEGE.
    Daca facerea si Facerea s-au facut dupa legi rationale.
    Atunci poti spune ca si cerul si apa au fost facute de Dumnezeu.

    Daca substitui cuvantul ‘cer’ prin ‘temperatura’,
    poti spune ca:
    – 1.1 La început a făcut Dumnezeu cerul (Legea a facut temperatura)
    – 1.6 Şi a zis Dumnezeu: „Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!” (temperatura ‘desparte’ intradevar apa in cele trei stari gaz/lichid/solid-vapori/apa/gheata)
    – 1.8 Tăria a numit-o Dumnezeu cer.(temperatura a fost numita de Lege, ‘cer’)

  11. FOARTE INTERESANT SUBIECTUL…
    PENTRU MINE EVOLUTIA INSEAMNA LUCRAREA LUI DUMNEZEU,INSA PERCEPUTA GRESITA DE CATRE DARWIN SI RESTUL OMENIRII,
    NOI NU REALIZAM CA EVOLUTIA SI CREATIA ESTE ACELASI LUCRU, NOI L-AM PERSONIFICAT PE DUMNEZEU, DUMNEZEU ESTE VAZUTE SI NEVAZUTE, DUMNEZEU ESTE TOT,EU TU, RESTUL LUMII, UNIVERSUL SI TOT CE ESTE DINCOLO DE UNIVERS…
    NOI VEDEM EVOLUTIA CA PE UN PROCES IN DESFASURARE, PENTRU CA ASA A VRUT DUMNEZEU S-O PERCEPEM CA FIINTE UMANE…
    IN LUMEA LUI DUMNEZEU NU EXISTA TIMP, TOTUL SE PETRECE ACUM – PREZENT CONTINUU-
    CAT DESPRE INFINIT, SIGUR CA EXISTA , NU EXISTA INCEPUT SAU SFARSIT
    OAMENII DE STIINTA AU INCERCAT SA GASEASCA SAMINTA DE LA CARE A PLECAT CREAAREA UNIVERSULUI, AU DESPICAT ATOMUL, IAR APOI PARTICULE SI MAI MICI PINA AU DAT DE ANTIMATERIE CARE SE DOVEDESTE CA SI ASTA ARE O STRUCTURA DENSA…NU VOR GASI NICIODATA INCEPUTUL..DEOARECE EI CAUTA IN INFINIT…

  12. CREDETI CA DUMNEZEU FIIND SEPARAT DE OM AR PUTEA SA-L
    INTELEAGA SI SA-L IUBEASCA NECONDITIONAT?… EU UNUL ZIC CA NU…
    NOI SUNTEM PARTI DIN DUMNEZEU SI ASTA DOVEDESTE IUBIREA ADEVARATA, DACA NU AR FI ASA ATUNCI AR INSEMNA CA DUMNEZEU NE DEPARTAJEAZA,FIIND INFERIORI IN FATA LUI, DAR DUMNEZEU NU FACE DIFERENTE, SI NICI PE SEFUL, EL ESTE TOTUL, NU ESTE LOC DE CONTRADICTII DEAORECE DUMNEZEU CUPRINDE TOTUL…:)

  13. Taria care desparte apele de ape este denumit pe site-ul Vaticanului ” dome”, in late locuri „firmament”. Este cat se poate de clar. Este un dom care despare lumea vazita de cea nevazuta. Pamantul nu este planeta care se roteste in mijlocul soarelui, este un disc deasupra caruia este un dom. De ce luna si soarele au acelasi diamentru. Luminatorul zilei si luminatorul noptii. Ce sunt? Ce sunt ” planetele” si stelele pe care le vedem in fiecare noapte? Cauta si vei afla, bate si ti se va deschide.


Lasă un comentariu