Cine este Adam?- sau analiza „Facerii” partea II”

 

 

                  NOTA:  ordinea fireasca a lecturii este:  

     1.”Să fie o tărie…”- sau analiza „Facerii” partea I

      2. Cine este Adam?- sau analiza „Facerii” partea II

      3. Cine este Eva?- sau analiza „Facerii” partea III     

     4. Metafora coastei lui Adam – sau analiza „Facerii” partea IV  

 

 

                     

 

                     Cine sunt, aşadar, Adam şi Eva?  

 

 

 

 

                   Pentru început am să te rog să te gândeşti un moment la ce anume cunoşti tu despre Adam şi Eva. Ce informaţii ai memorate în mintea ta.Ale mele coincideau cu cele ale încă câtorva persoane cărora le-am pus aceeaşi întrebare: Adam şi Eva, ‘după cum este scris în Biblie’, sunt primii oameni, respectiv primul bărbat şi prima femeie. Şi, bineînţeles, creaţi de către Dumnezeu. Mai mult, Eva a fost făcută din coasta lui Adam! O neînţelegere din pricina căreia femeia, sute de ani la rând, a fost socotită ca nefiind egală cu bărbatul.     Dar să vedem ce scrie de fapt în Geneză. Şi încă cât se poate de… negru pe alb.   După cum probabil cunoşti, potrivit Bibliei lumea a fost făcută de către Dumnezeu în şase zile, după care, în ziua a şaptea, s-a odihnit.Astfel, se spune că în prima zi au fost făcute cerul, pământul şi lumina; în cea de-a doua zi „tăria”, despre care am vorbit mai devreme, cea care a scos la suprafaţă uscatul; în cea de-a treia zi regnul vegetal; în cea de-a patra zi luminătorii cerului; în cea de-a cincea zi regnul animal din apă şi aer, iar în ultima zi, cea de a şasea, Dumnezeu a făcut regnul animal de pe uscat şi, extrem de important, pe om!   Astfel, în ziua a şasea, stă scris în Sfânta Scriptură:„Să facem om după chipul şi asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul.” „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; a făcut bărbat şi femeie (s.n.). Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce mişcă pe pământ şi peste tot pământul.”             Te întreb: sunt, în acest moment, ‘făcuţi’ bărbatul şi femeia sau nu? Sunt…

              „Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.”„Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.” (s.n.).Mai mult chiar: „Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.” (s.n.).

              Acum vin şi mai pun odată întrebarea: stă scris clar că în ziua a şasea oamenii,  bărbaţii şi femeile, erau deja făcuţi, sau nu?Desigur, iar mărturie stă însuşi textul!Şi atunci cine mai pot fi Adam şi Eva, cei care au fost creaţi mai târziu, după cum vom vedea?

              Pentru a afla, haide să vedem cum a evoluat omul în realitate, aşa după cum descoperirile arheologice ne-au arătat.La un moment dat (acum aproximativ 40.000 de ani), pe Terra exista cu adevărat tabloul descris în Geneză, inclusiv animalele umanoide care aveau să evolueze în omul inteligent, Homo Sapiens Sapiens, stămoşul omului modern de astăzi. Până în acel moment, însă, umanoizii aceştia erau, realizezi, doar nişte biete animale. Şi este imposibil să ţi-i imaginezi muncind ogorul, ori sădind şi curăţind pomii fructiferi, tot aşa cum nu ai să vezi nici azi vreun animal biped care să muncească câmpul, din proprie iniţiativă! Pentru că animalele nu muncesc în înţelesul pe care îl dăm noi muncii planificate, făcute din primăvară şi până toamna târziu, pentru a avea rezerve de hrană pe timpul iernii. Bipedele maimuţe ar muri pur şi simplu de foame dacă ar trăi în alt climat decât cel tropical – ecuatorial, în care hrana se găseşte tot timpul anului, pentru simplul fapt că nu ştiu să-şi facă provizii.

   Aşadar, deşi bărbatul şi femeia (neinteligenţi însă) existau, încă nu munceau pământul, iar în Geneză, după ziua a şaptea deja, nu se spune altceva:  „Pe câmp nu se afla nici un copăcel, iar iarba de pe el nu începuse a odrăsli, pentru că (…) nu era nimeni ca să lucreze pământul.” (s.n.).

    Acest pasaj a făcut să se creeze confuzie, crezându-se că totuşi omul (bărbat şi femeie) nu exista încă. Iar când, mai departe, se spune în Geneză că: „Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ a făcut pe om şi a suflat suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie”, s-a înţeles de fapt că acesta este momentul creării omului. Omului în forma bărbatului şi femeii. Aceştia însă erau deja creaţi, încă o dată spun, din ziua a şasea!

   De aceea cred că textul încearcă să comunice că acesta este momentul în care bărbatul şi femeia au devenit inteligenţi, trezindu-se astfel la conştiinţă: „fiinţă vie”!   Pentru că şi în realitate, Raţiunea Creatoare luând forma inteligenţei, a intrat în mintea animalului umanoid, apărând astfel conştiinţa! Pentru  prima oară omul a devenit „fiinţă vie”, adică conştientă. Ghidată de raţiune! Inteligentă. Capabilă de muncă planificată…Şi asta s-a întâmplat, subliniez încă odată, după ziua a şasea, adică exact ca şi în realitate, la ceva vreme după apariţia umanoizilor cu chip uman dar cu minţi de animale, care nu ştiau să facă nimic mai mult decât să crească şi să se înmulţească…

    De-abia începând cu Homo Sapiens Sapiens au apărut şi activităţile specifice omenirii, agricultura („nu era nimeni ca să lucreze pământul”) şi creşterea animalelor, cum de altfel şi în Biblie stă scris: Adam (omul inteligent) a avut doi copii, pe Cain şi pe Abel, unul agricultor iar celălalt cioban…Aşadar, după cum scrie şi în Biblie, interpretată de data aceasta corect, Cain şi Abel sunt primele ramuri de activitate specifice omului inteligent, ‘copiii’ lui Adam care, la rândul său, nu este primul bărbat, ci primul om inteligent! Şi, mai corect spus, metafora primilor oameni inteligenţi.Şi, încă şi mai corect, ceea ce aveau ei să formeze, adică mugurul omenirii, al societăţii total diferite de cea a animalelor, cea în care trăim şi noi astăzi. 

*

   Mai departe, după cum cunoaştem, omul preistoric, deşteptat la conştiinţă şi înarmat cu puterea dată de inteligenţă, a putut să evolueze spiritual şi tehnologic, ajungând acum să poată zbura chiar pe alte planete.Această evoluţie a fost posibilă datorită cunoaşterii şi înţelegerii fenomenelor şi principiilor dezvăluite de ştiinţe.

              Iar ştiinţa şi cunoaşterea nu este una singură, ci este foarte diversificată: matematica, fizica, chimia, astrologia, mecanica, medicina etc. Toate aceste elemente diferite ale cunoaşterii converg într-un final spre un acelaşi punct comun: înţelegerea cât mai precisă a unei aceleiaşi lumi pe care ele o descriu şi în care trăim. Proiecţia cunoştinţelor din toate punctele diferite ale tuturor ştiinţelor urmează să realizeze în final imaginea completă a fenomenelor lumii în care trăim. Întocmai ca o hologramă a realităţii proiectată în minţile noastre.

    Toate aceste ramuri ale ştiinţei, ale aceluiaşi pom în definitiv, şi mai ales faptul că ele nu ne-au fost dezvăluite în totalitatea lor dintr-o singură dată, ci mai curând ca nişte seminţe încolţite în primele minţi şi crescute şi îngrijite mai apoi de generaţiile ce s-au succedat, mă fac să înţeleg altfel decât până acum cuvintele ce urmează în Geneză:  

              „Şi a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ (încolţite în primele minţi- n.n.) tot soiul de pomi (ramuri ale ştiinţei- n.n.), plăcuţi la vedere şi cu roade bune de mâncat (beneficiile ştiinţei- n.n.).”

                   Şi, când mă gândesc că fiecare din aceste beneficii ale ştiinţei au avut în mod obligatoriu şi un revers al medaliei (de la arc la forţa atomică, care au ajutat la vânat sau la producerea energiei dar, în acelaşi timp, au provocat şi distrugeri, din cauza folosirii lor ca arme), realizez şi importanţa discernământului în folosirea lor: „iar în mijlocul raiului era pomul vieţii şi cunoştinţei binelui şi răului”, aşa cum stă scris în Geneză! (s.n.)

      Iar Raţiunea instalată în mintea omului a început să cerceteze, să cunoască şi să se folosească de beneficiile ştiinţei: ”Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească” cum, de altfel, şi stă scris în Geneză.„A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!”

     Iar aceasta s-ar ‘traduce’ simplu: dacă societatea umană nu va avea discernământ în folosirea periculoaselor puteri ale descoperirilor ştiinţei va pieri. Cum s-ar întâmpla, de pildă, în cazul unui război nuclear.Prin urmare, aceasta este intrepretarea pe care o văd ca fiind cea corectă a fragmentului analizat din Geneză şi totodată acesta este şi adevăratul Adam, apărut după ziua de odihnă. Identificat ca fiind omul inteligent – în stare „să muncească pământul”, este omul conştient – „fiinţă vie”.

                   Este omul căruia i-a fost insuflată nevoia cunoaşterii. Este însăşi inteligenţa ce locuieşte în trupurile noastre efemere şi care se ‚mută’, prin învăţare, din generaţie în generaţie, devenind tot mai evoluată, şi nicidecum primul om, mai exact primul bărbat, aşa cum ne-au tradus învăţaţii bisericii!

                    Este societatea umană organizată pe baza raţiunii, cea care a înlocuit societatea animalelor organizată de instincte.

Reclame
Published in: on aprilie 25, 2007 at 1:42 pm  Comments (32)  

The URI to TrackBack this entry is: https://civilizatiainilor.wordpress.com/2007/04/25/cine-este-adam-sau-analiza-facerii-partea-ii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

32 comentariiLasă un comentariu

 1. In fereastra de comentarii, am sa trec o sinteza.

  „In ziua a sasea:
  „si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie”
  Om = barbat si femeie, da?
  Sa retinem acest lucru.

  Ce s-a intamplat dupa aceasta?
  – apoi i-a binecuvantat
  – apoi le-a dat toata iarba,pomii…
  – apoi a privit peste toate si a fost multumit.

  Asta a facut dupa, si ai sa vezi ca dupa ce l-a facut pe Adam, a facut altceva!

  A urmat ziua a saptea. Cea in care s-a odihnit.

  Apoi, plimbandu-se, „a vazut ca nici un copacel nu era pe camp, pentru ca pe pamant nu era nimeni ca sa lucreze pamantul.”

  Indiferent ce-ti inspira metafora copacelului -‘pomilor’ (din gradina Raiului – cunoasterea) sau despre chiar lucratul pamantului (agricultura), un lucru este sigur: fara rasa umana, nu va exista nici cunoastere si nici lucratul pamantului, printre celelalte vietuitoare ramase, de acord?

  Si atunci, in Cap. 2, se spune:

  „a suflat in fata suflare de viata si a devenit omul fiinta vie”

  Se stie ca hominizii de dinaintea lui Hommo Sapiens Sapiens (omul de Cromagnon), nu lucrau pamantul si nici nu detineau cunoasterea, comportandu-se precum animalele padurii. Abia dupa ce omului i-a aparut constiinta si mintea inteligenta, a inceput sa lucreze pamantul si sa dezvolte cunoasterea.

  De altfel, pentru prima oara, niste animale hominide au inceput sa deseneze pe peretii pesterilor ceea ce vedeau.
  Crede-ma ca nu le-au lipsit mainile sau carbunele, ci ca pur si simplu, pana atunci, nu ‘vedeau’ lumea din jur.
  Si daca nu ma crezi, spune-mi cati caini ai vazut admirand un peisaj superb sau un apus de soare?
  Caci doar si ei vad.
  Doar ca nu ‘vad’ precum o face omul…

  Bun, eu zic ca acesta este Adam, nu barbat, ci om (barbat si femeie), deveniti posesori ai constiintei!(„suflare de viata”, „fiinte vii”)

  Dar hai sa ne intoarcem la text.

  Ca sa nu crezi ca ne aflam in ziua a sasea, ci dupa cea de a saptea, dupa ce Dumnezeu a suflat „suflare de viata in om”, au urmat:
  – apoi a sadit o gradina de pomi (pomii cunoasterii)
  – apoi l-a pus acolo pe omul cu suflare de viata (barbat si femeie – inteligenti)
  -apoi a facut sa rasara pomi cu roade bune (beneficiile cunoasterii)
  – in miloc se gasea pomul cunostintei binelui si raului (discernamantul folosirii puternicele fructe ale cunoasterii- cutit/sabie, dinamita/bomba, centrale nucleare/bombe atomice)…
  … si confundat de unii cu pomul cunoasterii, de unde si frica de a cerceta…

  Vezi tu, au urmat alte lucruri decat au urmat in ziua a sasea, dupa facerea omului!

  Inca ceva…

  Omului (barbat si femeie) creat in ziua a sasea, Dumnezeu i-a spus:
  „Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul, şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”
  …instincte…

  Lui Adam (barbatii si femeile inteligenti, cu constiinta si cu darul cunoasterii), le-a spus:
  „Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină;
  dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit.”
  …inteligenta…

  Doua indemnuri diferite, pentru doua entitati diferite…

  Apoi, ca sa nu fie omul (barbatul si femeia) singur, l-a pus sa denumeasca animalele.
  Oare nu sunt acestea chiar… cuvintele?
  Nu te simti singur cand nu ai cu cine vorbi?
  De ce, daca Adam era barbat, nu a aparut Eva, ci cuvintele?

  Dar, degeaba ai cuvinte sa inventariezi lumea din jurul tau, si sa faci constructii din descoperiri, daca nu le transmiti mai departe, nu?
  Dupa ce se stinge generatia ta, se duc si ele.
  Ce a facut omul?
  A inceput sa transmita aceste cunostinte, semenilor si generatiilor urmatoare, prin tot ceea ce inseamna in principal scoala! Oameni dintre oameni (coasta din Adam).
  Aceasta este Eva, cea care a rezolvat ultima problema de singuratate a lui Adam…
  Mecanismul de transmitere al cunoasterii. De multiplicare al informatiei smulse din neant…

  Vezi tu, sunt doi timpi diferiti, unul este in ziua a sasea, si altul dupa ziua a saptea.

  Si uite ce chestie interesanta: !!!!

  pentru ca au vazut si altii (carora le este frica sa gandeasca, pentru a nu-l supara pe Dumnezeu) aceasta diferenta, si pentru a nu se mai intreba lumea daca nu sunt doi timpi diferiti, au inceput sa opereze modificari in CUVANTUL LUI DUMNEZEU!

  Astfel, intr-o biblie mai veche vei gasi:

  ” Iata obarsia cerului si a pamantului de la facerea lor, din ziua cand Domnul Dumnezeu a facut cerul si pamantul.

  Pe camp nu se afla nici un copacel iar iarba nu incepuse a odrasli…”

  Iar in una mai noua, textul modificat, cu adresa in timp schimbata:

  „. Iată istoria cerurilor şi a pămîntului, cînd au fost făcute.

  5. În ziua cînd a făcut Domnul Dumnezeu un pămînt şi ceruri, nu era încă pe pămînt nici un copăcel de cîmp şi nici o iarbă de pe cîmp nu încolţea încă: fiindcă Domnul Dumnezeu nu dăduse încă ploaie pe pămînt şi nu era nici un om ca să lucreze† pămîntul

  Da?…

  PS.

  Din barbati si femei, se nasc baieti si fetite.
  Din mariajul limbajului si al cunoasterii, apar activitati specifice omului. Printre ele, cultivarea pamantului si cresterea animalelor.
  Daca ceea ce spun eu despre Adam si Eva este adevarat, inseamna ca ‘copii’ lor ar trebui sa se ocupe cu primele activitati ale omului.
  Pastoritul animalelor si cultivarea pamantului.

  Da-mi voie sa-ti amintesc ce spune textul sacru:

  „Dupa aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, si ea, zamislind, a nascut pe Cain si a zis: Am dobandit om de la Dumnezeu” „Apoi a mai nascut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost pastor de oi, iar Cain lucrator de pamant”

  Da?…

  Este important sa intelegem mesajele sacre.
  Ceea ce spun eu nu este o interpretare, ci pur si simplu, intelegerea lor.
  Este ca si cum am primi o carte de instructiuni, scrisa intr-o limba necunoscuta.
  Iar noi, nu vrem sa o traducem, de frica.
  Totusi, netraducand-o, nu vom intelege instructiunile, si astfel, le vom nesocoti!
  Ce este oare mai important?”

 2. De ce crezi ca omenirea a inceput de la Adam si Eva?
  Citeste din Vechiul Testament ,”Facerea” ,cap.1 si 2 cu multa atentie. Ai sa vezi ca oamenii ,barbati si femei au fost facuti in ziua a sasea conform cap.1,versetele 26,27,28 iar pe Adam l-a facut la inceputul zilei a treia conform cap.2,versetele 5,6,7,8 si cap.1,versetele 9,10.
  Deci rezulta ca oamenii existau din ziua a sasea,iar Adam si Eva au fost alungati abia in ziua a opta daca nu mai tarziu caci altfel de unde si-ar fi luat femeie
  Cain?!?

 3. Corectez ultima fraza:
  Deci rezulta ca oamenii existau din ziua a sasea,iar Adam si Eva au fost alungati din Rai abia in ziua a opta daca nu mai tarziu ,caci altfel de unde si-ar fi luat femeie Cain?!?Raspunde?
  Nu mai interpreta Biblia caci e mare,mare pacat!

 4. Eu iti multumesc sincer ca-mi citesti ideile, si ma bucura mult dialogul cu tine.

  Ce se intampla, tu ai in cap un sistem de idei si ganduri, si este foarte greu (sper ca nu si imposibil) sa accepti parti dintr-un alt sistem. Daca insa vei cunoaste toate partile, si le vei lasa sa-ti construiasca noua imagine in minte, ai putea sa poti sa judeci care dintre sisteme este cel mai apropiat de adevar.

  Sistemul tau spune ca Adam si Eva sunt primii 2 oameni; in vreme ce al meu spune ca Adam este constiinta, ‘suflarea de viata’ a hominidului, iar Eva transmiterea cunostiintelor generatiilor contemporane si viitoare, singurul fapt care asigura continuitatea ‘civilizatiei de ganduri’. Adica ceea ce face diferenta societatii umane de cea a animalelor…
  In sistemul tau, ar rezulta ca toti suntem rodul unui incest, nu? In vreme ce in al meu, este conform realitatii, si nu impieteaza cu nimic, retine, creatia lui Dumnezeu.
  Apopi, cum te intrebi si tu, de unde si-a luat sotie Cain? In sistemul meu, Abel si Cain sunt primele activitati ale omului, lucratul pamantului si pastoritul. In care sistem sunt contradictii, si care se pliaza pe realitate?

  Si inca ceva, apropo de rusinea simtita de cei doi, in momentul goliciunii dezvelite:
  Ai vazut ca nu exista printre animale (care sunt goi prin… excelenta) acest sentiment de jena sau rusine. Doar la om, posesor al unei constiinte, ai sa-l gasesti.
  In varianta sistemului tau, Adam si Eva au vazut ca erau goi atunci cand au mancat un mar. In sistemul meu, aparitia constiintei a declansat acest sentiment.
  Care dintre sisteme se pliaza pe realitate?
  Marul era din pomul cunostintei binelui si raului. Pot sa te intreb cum trebuie sa inteleg acest pom fara sa interpretez, cum spui tu, textul? Caci daca trebuie sa iau adliteram textul, ar trebui sa existe acest pom in realitate, dar el nu exista, dupa cum stii. Este o metafora, da? Si atunci, daca incerc sa inteleg metafora, de ce spui tu ca interpretez?
  Oricum, in sistemul meu, pomul cunostintei binelui si raului inseamna discernamantul, sentiment de balanta specific doar fiintelor inteligente si cu constiinta!

  In sistemul tau, Eva este facuta din coasta lui Adam, si te intrebi ce rost poate avea acest ‘material’, caci Dumnezeu putea sa o faca din nimic, nu? Inseamna ca trebuie sa fie un talc. Nu-l interpretez, ci doar il traduc: in sistemul meu,invatatorii sunt tot oameni dintre oameni, nu sunt o gategorie venita de pe alta planeta! Iarasi sistemul meu sta pe realitate, si nu si al tau…

  Inca ceva, daca in ziua a sasea a fost facut barbatul si femeia, de ce dupa odihna, nu era nimeni care sa lucreze pamantul? Si acest fapt („apoi a luat Dumnezeu tarana…”) a condus la crearea lui Adam. In sistemul meu, se spune ca intradevar, animalele nu muncesc pamantul, nici omul neinteligent nu o facea, ci doar omul trezit la realitatea constiintei poate lucra…

  Si inca un lucru, de ce, in sistemul tau, in urma constatarii ca Adam este singur, in loc sa fie creata Eva, Dumnezeu, ca raspuns la problema, a chemat animalele pentru ca Adam sa le denumeasca? De ce cuvinte si nu femeia Eva? Raspunde sistemul meu: pentru ca Adam, fiinte inteligente, pentru a nu fi singure, trebuiau sa inceapa sa comunice intre ei, intre semeni. Iar pentru aceasta, avea nevoie de cuvinte!!!

  Mai departe, spune textul: „Dupa chipul lui Dumnezeu a facut barbat si femeie”. Barbat si femeie, da? Te intreb, barbat sau femeie? Dumnezeu, in sistemul tau, ar trebui sa semene cu amandoi, si cu barbatul si cu femeia; in sistemul meu, mintea omului este dupa chipul Duhului si Spiritului lui Dumnezeu, nu? Adica se masoara in aceleasi ‘unitati de masura’, da?
  In sistemul tau, Adam-omul a trait 930 de ani; putem vorbi de realitate aici? in sistemul meu, este un moment de cotitura in evolutia mintii oamenilor.

  Sper ca nu te-am plictisit si ca ai citit cu atentie, pentru ca am sa te intreb: cine interpreteaza Biblia, pana la urma? Varianta care poate fi dovedita a fi reala, fara a impieta cu nimic pe Dumnezeu, sau cea care se incapataneaza sa ramana la textul metaforic NETRADUS?

  Asa ca pot sa-ti dau si eu acelasi sfat:”Nu mai interpreta Biblia caci e mare,mare pacat!”
  Si nu eu, ci sistemul meu real, spune sistemului tau inchipuit…

 5. Imi pare rau dar nu ai citit cu atentie mesajul meu.
  Eu am scris ca pe pamant,pana la alungarea din Rai a lui Adam si a Evei, erau deja multi oameni iar Cain si-a luat femeie din tinutul Nod asa cum sta scris in „Facerea”,cap.4,versetele 9,10,11,12,13,14,15,16,17. Deci rezulta ca DUMNEZEU l-a pedepsit pe Cain sa fie fugar pe pamant dar i-a pus semn ca oricine il va ucide sa fie inseptit pedepsit.Simplu si concis si fara adaugiri si alte intelesuri la LEGEA LUI DUMNEZEU.
  Tu ai alta Biblie iar eu asa cum citesc asa inteleg si-mi este suficient si sunt fericit ca am ochi sa vad.
  Da Adam si Eva erau puri,erau goi si nu se rusinau,pana cand au gresit si au mancat din pomul cunostintei binelui si raului pe care tu il denumesti mar facand iar o greseala cu sistemul tau de interpretare.Nici macar nu citesti versetele pe care eu ti-am scris sa le citesti.DUMNEZEU inainte de-ai alunga din Rai le-a facut haine din piele ,adica trupuri , pentru ca in Rai erau doar suflete ,adica goi.
  DUMNEZEU in ziua a sasea a facut pe barbati si din coastele sufletelor barbatilor a scos sufletele femeilor,deci este logic ca intial sufletul omului era fara sex.De aceea ,dupa despartirea sufletelor oamenilor in suflete de barbat si de femeie si dupa intruparea lor tot in ziua a sasea, barbatul si femeia se doresc si azi pentru a se completa si este minunat si bine foarte cum ne-a facut DUMNEZEU.
  In ziua a treia l-a facut pe Adam si l-a asezat in Rai si apoi a facut-o pe Eva.Ce este altceva de inteles decat ceea ce este atat de simplu si minunat scris in Biblie?!?
  In ceea ce priveste pe barbati si femei citeste,si te dumireste cum vom fi cand vom parasi aceasta lume, in
  „Evanghelia dupa Matei”,cap.22,versetele 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32, simplu minunat si concis ,adica sufletul femeii se intoarce acolo de unde a fost luat,adica in sufletul barbatului si deci vom fi ca ingeri lui DUMNEZEU in Cer.Tu unde vrei sa fii cand sufletul tau va parasi trupul tau?!?Ce vrei sa mai traduci aici,deschide ochii mari sau esti orb!
  Nu stiu cat timp vei fi bucuros sa dialoghezi cu mine dar as fi mai multumit si mai bucuros sa citesti cu mai mare atentie Biblia crestin-ortodoxa.
  Crezi in reincarnare?Raspunde!
  De ce sunt pe pamant aproximativ un numar egal de barbati si de femei?Raspunde!
  Eu iti scriu ca numarul barbatilor este egal cu al femeilor numai ca aproape 2% din barbatii ,adica din cei ziditi intai parasesc aceasta lume mai devreme si asta este o realitate pe care tu nu poti sa o negi.
  DUMNEZEU mai creiaza azi oameni?Raspunde!
  Cum arata DUMNEZEU?Raspunde?
  Nimic nu se face fara voia lui DUMNEZEU!
  De ce a permis DUMNEZEU lui Cain sa-l ucida pe fratele sau Abel care era pastor de oi?Raspunde!
  Cain era agricultor.Ce a poruncit DUMNEZEU in ziua a sasea ca au voie oamenii sa manance?Raspunde!

  NIHIL SINE DEO!

 6. „.Nici macar nu citesti versetele pe care eu ti-am scris sa le citesti”

  Socrate, eu nu cunosc o iota din limba germana. Si cu toate astea, pot sa citesc o intreaga carte scrisa in aceasta limba.
  Doar ca, nu as intelege nimic!
  Ideile, gandurile si mesajele autorului, pur si simplu nu ar ajunge in mintea mea.

  De aceia, cand tu imi spui mie: CITESTE, eu iti raspund tie: INTELEGE!

  „DUMNEZEU mai creiaza azi oameni?Raspunde!”

  Da, desigur:
  – barbati si femei, cu fiecare noua nastere (tata si mama doar se joaca, corpul apare si creste prin genele ‘scrise’ de inteligenta Spiritului Dumnezeu)
  – Adami si Eve, in primii 7 ani de acasa, in gradinita, in scoli, facultati si tot asa, pana in ultima clipa in care, trupul barbatului si femeii, dispare intr-un final. Dar ciclul se reia, cum spuneam, cu si pentru fiecare noua generatie…

  Sti ce vreau sa-mi raspunzi, dar in limba logicii la care te refereai mai devreme?

  Uite, in citatul tau, spui:

  „Da Adam si Eva erau puri,erau goi si nu se rusinau,pana cand au gresit si au mancat din pomul cunostintei binelui si raului.[…] DUMNEZEU inainte de-ai alunga din Rai le-a facut haine din piele ,adica trupuri , pentru ca in Rai erau doar suflete ,adica goi.”

  Interesant ce spui, dar te rog sa-mi spui de ce anume se rusineaza doua suflete? Au si sufletele o parte rusinoasa, pe care se rusineaza sa o arate?
  Sau, ce altceva vrei sa spui?
  Dar o explicatie logica, rationala si reala, caci ma simt ca intr-un desen animat…

 7. Nu ai dreptate!Stii limba romana foarte bine dar din pacate nu ai ochi sa vezi ce scrie in Biblia crestin-ortodoxa tiparita in limba romana.Si asta e grav!
  Ca sa poti intelege Biblia trebuie neaparat sa ai ochi sa vezi sa o citesti,dar degeaba iti scriu sa citesti Biblia cand de fapt tu n-ai ochi sa vezi,esti orb.
  DUMNEZEU nu mai creiaza oameni pentru ca sufletele lor au fost creiate inca din ziua a sasea a Facerii si cand i-a facut ei erau maturi si apti pentru a se putea inmulti si a facut cate un anumit numar de perechi din fiecare rasa si de diferite grupe sanguine,iar dupa ziua a sasea in trupurile femeilor au inceput sa se incarneeze sufletele deja facute de DUMNEZEU in ziua a sasea.
  Cum ar fi aratat pamantul plin de copii mici fara sa aiba capacitatea de a-si asigura o existenta sumara?
  Raspunde!
  E logic ca ,dupa ce Adam si Eva au mancat din Pomul Cunostintei Binelui si raului,acestia au devenit constienti nu numai de goliciunea lor dar si de faptul ca au incalcat porunca lui DUMNEZEU si daca ai avea ochi sa vezi ai vedea si ai intelege.De aceea s-au rusinat ,de goliciunea si de incalcarea poruncii lui DUMNEZEU.
  Crezi in reincarnare?Raspunde!
  De ce sunt pe pamant aproximativ un numar egal de barbati si de femei?Raspunde!
  Cum arata DUMNEZEU?Raspunde?
  De ce a permis DUMNEZEU lui Cain sa-l ucida pe fratele sau Abel care era pastor de oi?Raspunde!
  Cain era agricultor.Ce a poruncit DUMNEZEU in ziua a sasea ca au voie oamenii sa manance?Raspunde!

  Pace mie pacatosul si lumii!Amin!

  NIHIL SINE DEO!

 8. nici una din intrebari nu se incadreaza in logica mea, fiind irationale, asa ca nu iti voi raspunde…

 9. Totusi orice intrebare merita un raspuns sau liber cugetatorul tau caruia te inchini tu,nu stie sau nu iti transmite vreo revelatie?Eu cred ca idolul tau este mort sau l-ai creiat tu ca pe un bibelou de portelan frumos fara de viata si te inchini la el fara noima.
  Crezi in reincarnare?Raspunde!
  De ce sunt pe pamant aproximativ un numar egal de barbati si de femei?Raspunde!
  Cum arata DUMNEZEU?Raspunde?
  De ce a permis DUMNEZEU lui Cain sa-l ucida pe fratele sau Abel care era pastor de oi?Raspunde!
  Cain era agricultor.Ce a poruncit DUMNEZEU in ziua a sasea ca au voie oamenii sa manance?Raspunde!

  Pace mie pacatosul si lumii!Amin!

  NIHIL SINE DEO!

 10. Pace tie.

 11. Acesta nu e un raspuns rational!

  NIHIL SINE DEO!

 12. Tu m-ai invitat pe roportal eu te invit pe http://spiritliber.forumer.ro.

 13. Ce faci Octavel??

 14. Ce surpriza placuta mi-ai facut, Socrate draga!
  Eu fac bine, iti multumesc de intrebare.
  Tu ce faci? Cum te afli acum, dupa experienta Roportalului?

 15. Buna ziua!La Multi Ani!
  Ce mai faci?
  Octavel am si eu nevoie de o carte dar cartea sa fie in editie noua adica sa nu fie citita si frunzarita de altii.O platesc numai sa fie o carte noua si necitita sau de prin anticariat.E vorba de cartea „Anaglife geometrice” (sa aiba si ochelari 3D cu o lentila rosie si una albastra).
  Multumesc mult!Toate cele bune!

 16. Socrate draga, ma bucur mult sa te revad! Ce mai faci, ti-ai gasit raspuns intrebarilor legate de suflet?
  Dragul meu, din pacate eu ma ocup cu scrierea nu cu vanzarea cartilor :)… Imi pare rau ca nu pot sa te ajut direct. Am sa caut pe net, si daca pot, iti procur una.
  Pana una alta, iti recomand sa te uiti pe ultima mea carte, Urb Binaria. Cred ca ai sa gasesti in ea mai mult ca oriunde informatii legate de suflet si de natura umana in general: http://urbbinaria.wordpress.com/

 17. Doua intrebari scurte pentru dl Octav, inainte de alte eventuale observatii…
  1. spuneti ca „In sistemul meu, Abel si Cain sunt primele activitati ale omului, lucratul pamantului si pastoritul.”
  Avand in vedere asta, cum vedeti dvs. episodul din Biblie conform caruia, Abel a fost ucis de Cain?
  2. cum ati ajuns la concluzia ca in Capitolul 2 al Genezei, relatarile sunt dupa ziua a 7-a, si nu o relatare mai detaliata a ceea ce s-a intamplat inainte de ziua a 7-a?

 18. 1. In general, o intrebare este mai scurta decat raspunsul… Am sa incerc sa fiu cat de scurt in explicatii.
  Episodul Cain si Abel… Razbunarea vegetarienilor? 🙂
  Marturisesc ca aceasta este una din inca multele metafore ramase inca neexplicate. De nenumarate ori m-am intrebat, si eu, ce semnifica?
  Stim amandoi ca textul Bibliei este ca un minereu aurifer. ‘Piatra’ este rodul oamenilor ce au scris in fapt textele, iar ‘pepitele de aur’ reprezinta inspiratie pura, sosita de acolo de unde am vrea cu totii sa stim de unde…
  Poate ca episodul crimei este doar o bucata de piatra fara valoare de adevar…

 19. 2. Aici, personal nu am nici un dubiu. Mai mult chiar, am gasit doua Biblii diferite, si in una dintre ele exista o ‘masluire’, o fortare a textului astfel incat separarea ce rezulta din text sa nu mai existe.
  Si ma gandesc cate astfel de ‘operatii’ nu a suferit bietul text de-a lungul vremii, de a ajuns astazi sa alunge credinciosii in loc sa-i atraga…

  textul original este:

  „4. Iată obârşia cerului şi a pământului de la facerea lor, din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul.”
  „5. Pe câmp nu se afla nici un copăcel, iar iarba de pe el nu începuse a odrăsli, pentru că Domnul Dumnezeu nu trimisese încă ploaie pe pământ şi nu era nimeni ca să lucreze pământul.”

  Textul masluit este:

  „4. Iată obârşia cerului şi a pământului de la facerea lor.”
  „5. In ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul, pe câmp nu se afla nici un copăcel, iar iarba de pe el nu începuse a odrăsli, pentru că Domnul Dumnezeu nu trimisese încă ploaie pe pământ şi nu era nimeni ca să lucreze pământul.”

  Cineva cu mare putere in sanul religiei a sezizat ruptura, si in loc sa incerce sa inteleaga textul divin, a preferat sa-l modifice dupa mintea sa.

  Dar sa va raspund.
  Cum am ajuns la aceasta concluzie?
  Gandindu-ma ca ceva trebuie sa fie, dincolo de goliciunea oferita stiinta. Dincolo de evolutia desfasurata la intamplare. Este mult prea perfecta lumea, formele si interactiunea, desenele si culorile denota ca exista un spirit incomprehensibil care a facut posibila creatia evolutiei, sau evolutia creatiei.
  Si m-am gandit ca, in intelepciunea sa trebuie sa fi ‘montat’ in textul Bibliei, repere logice si rationale, cu puterea ca odata fiind descoperite de stiinta, aceasta se va reorienta, cautandu-si raspunsurile aici…

  Da, exista astfel de repere:

  Cain si Abel pot fi primele activitati ale omului trezit la fiintare, lucratul pamantului si pastoritul.
  Pentru ca inainte de aceasta stare, intradevar, nu era nimeni care sa lucreze pamantul.
  Cand a aparut aceasta stare? Atunci cand „Dumnezeu”a suflat suflare de viata asupra omului (barbat si femeie!)” creat/aparut de ceva vreme, adica momentul in care omul s-a trezit la constiinta de sine.
  Astfel, Adam ar putea fi metafora omului trezit la constiinta de sine, iar Eva, mecanismul educational care transfera cunostiintele din om in om si din generatie in generatie, educatie ce ne si formeaza ca oameni din primele zile de nastere, si fara de care am ramane niste salbaticiuni ne-bipede si necuvantatoare…
  Sunt multe analogiile intre adevarul descoperit de stiinta si ‘pepitele’ de adevar ale Bibliei, insa mult prea putini oameni dispusi sa cunoasca adevarul.

  De aici, de unde privesc eu, vad oameni buni care se roaga la niste stanci, navazand ca dinolo de stanci sta chiar Dumnezeul care ii asteapta sa-l cunoasca. Credinta noastra interioara este chiar forta glasului cu care suntem strigati de el…

 20. Va multumesc, dar nu mi-ati raspuns la nici o intrebare concret. mai exact,

  1. sistemul dvs. nu are o explicatie pentru episodul Cain si Abel. Dar pentru episodul in care Cain s-a dus in tinutul Nod, la rasarit de Eden, si a cunoscut pe femeia sa, si a nascut, si a facut o cetate, pentru asta ce explicatii mai gasim? Putem incerca sa cautam o mie si una de interpretari si pentru Cain, si pentru tinutul Nod, si pentru cetate samd, dar facand asta ne poate scapa ceea ce e atat de evident: Cain a fost un om, care a locuit intr-un tinut, a avut o femeie si un copil. La fel cum a fost si Abel, la fel cum a fost si cu episodul uciderii. Nu imi puteti demonstra cu nimic ca nu este asa.

  2. Analogii si presupuneri putem face cu totii, dar daca ele nu sunt sustinute de anumite adevaruri raman la stadiul de presupuneri si atat.
  Cate religii exista pe lume in momentul de fata? Multe. De-a lungul vremii au existat si mai multe. Geneza este un mit, ne vorbeste despre mitul creatiei. Exista multe mituri in acest sens. Noi credem in Geneza VT pentru ca suntem crestini. Daca eram musulmani, egipteni, sau alte natii credeam in alte mituri ale creatiei. Daca eram budisti nu ne interesa mitul creatiei. Cum explica sistemul dvs. celelalte mituri? Va raspund eu, nu explica. Ceea ce incercati dvs. sa faceti este bine pentru sufletul dvs., va raspunde la unele intrebari, va formeaza credinta. Insa este gresit sa prezentati asta ca o interpretare corecta a Bibliei pe care toti ar trebui sa o urmeze. Fiecare poate sa creada ceea ce vrea, atata vreme cat il ajuta sa isi formeze credinta. Important este sa crezi ca pentru crearea unei lumi asa cum o vedem noi astazi este nevoie de existenta unui Creator. Cum, ce, cand, unde, cine e acest Creator, nu are mare importanta, tine doar de credinta fiecaruia pentru ca vorbim de niste mituri.

  Acum, daca e totusi sa iau de buna Biblia crestin-ortodoxa, mai exact mitul creatiei (Geneza) si sa consider ca celelalte mituri ale altor religii sunt sau gresite sau inexacte, ori de cate ori as citi primele 2 capitole din Geneza (in romana, engleza, greaca sau chiar ebraica si aramaica) as intelege acelasi lucru: omul inteligent NU a fost creat dupa ziua a 7-a. In capitolul 2 nu se prezinta crearea omului inteligent ca un event cronologic dupa ziua a 7-a, ci este o relatare detaliata a ceea ce s-a intamplat inainte de ziua a 7-a. Este posibil ca aici dvs. sa fi intepretat gresit, asta e parerea mea, astept totusi sa imi prezentati eventuale surse „valabile” care sa sustina sistemul dvs, in caz ca ele exista.

  Nu este bine sa consideram ca ceea ce credem noi este 100% adevarat, daca nu poate fi 100% demonstrat. Tot timpul trebuie sa acceptam ca exista o sansa, oricat de mica ar fi ea, sa ne inselam. Daca nu facem asta riscam sa ajungem intr-o extrema de unde nu mai putem vedea adevarul.

  Sincer, sper sa va ganditi la ceea ce am scris aici si sa incercati sa acceptati ca poate, doar poate, ceea ce sustineti dvs. nu este corect in totalitate. In asta consta evolutia, pana la urma: niciodata nu putem fi siguri ca am ajuns in punctul de unde sa cunoastem adevarul absolut. Maine, putem descoperi ceva nou care sa contrazica tot ceea ce credeam pana in acel moment. Poimaine acest proces se poate repeta si acest proces poate continua pana in ultima zi a vietii noastre, asa cum intelegem noi viata in forma actuala a existentei noastre.

 21. Va multumesc, dar nu mi-ati raspuns la nici o intrebare concret. mai exact.”
  Am raspuns atat cat m-am priceput. Intradevar, nu am raspuns ceea ce doareati dvs sa auziti, ceea ce este cu totul altceva.

 22. Putem incerca sa cautam o mie si una de interpretari si pentru Cain, si pentru tinutul Nod, si pentru cetate samd, dar facand asta ne poate scapa ceea ce e atat de evident: Cain a fost un om, care a locuit intr-un tinut, a avut o femeie si un copil. La fel cum a fost si Abel, la fel cum a fost si cu episodul uciderii. Nu imi puteti demonstra cu nimic ca nu este asa.”

  Cand Iisus spunea: „Lasati copii sa vina la mine”, va imaginati un card de copii din toate vremurile care pornesc pe sosea spre el, sau interpretati cuvintele sale in sensul de a lasa copii spre credinta sa?
  Cain a fost om! asta este credinta dvs. Si Eva prima femeie. Facuta dintr-o coasta… Demonstrati-mi de ce dintr-o coasta, si nu din acelasi nimic din care a facut Dumnezeu totul? Se terminase nimicul?
  Aici nu mai interpretati, aici luati mot a mot… Si Adam este primul barbat, facut direct cu creier, plamani, sange, celule albe, rosii si macrofage… Unde scrie ca Adam si Eva sunt primii barbat respectiv femeie? Unde?
  Aratat-mi dvs pe text.

 23. Nu este bine sa consideram ca ceea ce credem noi este 100% adevarat, daca nu poate fi 100% demonstrat. Tot timpul trebuie sa acceptam ca exista o sansa, oricat de mica ar fi ea, sa ne inselam. Daca nu facem asta riscam sa ajungem intr-o extrema de unde nu mai putem vedea adevarul.”

  Pai demonstrati-mi si mie atunci urmatoarele:
  – Adam si Eva sunt primii oameni facuti de Dumnezeu.
  – Iisus este si fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu
  – Dumnezeu mai intai a facut lumea si abia mai tarziu a fost nascut de Fecioara Maria
  – Eva facuta din coasta lui Adam
  – Ce-i trebuia lui Adam un corp cu milioane de tipuri de celule, organe si functiuni, cand putea fi de structura omogena, precum un desen animat? De ce sa se fi complicat Dumnezeu sa-i faca dinti care sa se carieze?
  – Dvs credeti si spuneti ca este 100% demonstrat faptul ca noi toti cei de astazi ne tragem din Adam, Eva, Cain si Set? Adica Eva a facut copii vreme de sute de ani cu sotul si cu proprii ei copii? Incestul sat la baza adevarului in care credeti dvs?
  – Daca Eva este prima femeie, care este a doua? Si restul?

  Putem spune, fiecare dintre noi orice aberatie irationala, si putem si crede orbeste in ea.
  Dar asta nu o face obligatoriu si adevarata…

 24. ori de cate ori as citi primele 2 capitole din Geneza (in romana, engleza, greaca sau chiar ebraica si aramaica) as intelege acelasi lucru: omul inteligent NU a fost creat dupa ziua a 7-a. In capitolul 2 nu se prezinta crearea omului inteligent ca un event cronologic dupa ziua a 7-a, ci este o relatare detaliata a ceea ce s-a intamplat inainte de ziua a 7-a. Este posibil ca aici dvs. sa fi intepretat gresit, asta e parerea mea, astept totusi sa imi prezentati eventuale surse “valabile” care sa sustina sistemul dvs, in caz ca ele exista.”

  Daca imi scrieti doar ca sa va faceti remarcata in fata lui Dumnezeu ca un aparator, sa imi spuneti ca sa nu imi pierd vremea. Daca vreti sa va apropiati de adevar, si daca va permite curajul de a afla, atunci continuam dialogul cu placere.

  pe pământ şi nu era nimeni ca să lucreze pământul = inainte de trezirea la constiinta de sine, cei ce aveau sa devina oameni nu lucrau, inca, pamantul

  a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie = omul (barbat si femeie) nu erau creati morti, caci se hraneau, cresteau si se inmulteau. Este vorba de constiinta de sine. Adam este metafora primilor oameni constienti de sine

  Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, şi a pus acolo pe omul pe care-l zidise = lumea omului, cea diferita de cea a animalelor; civilizatia umana

  Şi a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi, plăcuţi la vedere şi cu roade bune de mâncat = stiintele cu beneficiile ei de care ne bucuram cu totii astazi, inclusiv de dublarea duratei sperantei de viata

  iar în mijlocul raiului era pomul vieţii şi pomul cunoştinţei binelui şi răului = discernamantul: cutitul, arcul, focul, forta atomica, cu toate sunt descatusari specifice noii lumi, cea a omului, si toate acestea pot fi folosite benefic ori malefic

  Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit! = cati oameni nu au murit pe mana tehnologiilor, insa daca se intampla razboiul atomic, negresit murea (tot) omul.

  Şi a zis Domnul Dumnezeu: „Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”. = Credeti ca a urmat Eva? Nicicum, cititi textul:

  „Şi Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului, le-a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; aşa ca toate fiinţele vii să se numească precum le va numi Adam.” – ca si in realitate, omul a inventat cuvintele, numele a toate cele din jur, devenind din necuvantator, cuvantator, alungand astfel singuratatea prin comunicare

  – „Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui.” Logic, pentru ca mureau si cunostiintele odata cu ei. Trebuia inventat un mecanism de transmitere a acestora spre noile generatii

  – „Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.” = cum altfel? Cunoasterea provine din masa unei generatii cu experienta.

  – „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.” = nu asta fac copii nostri din prima zi de gradinta si de scoala? Nu cucostiintele dobandite ii va forma personalitatea si pregatirea?

  – „Şi a pus Adam femeii sale numele Eva, adică viaţă, pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii.” La fel de vii ca cei ce au primit suflarea de viata, devenind vii. Adica minti umane, rationale si inteligente, constiinte de sine!

  „După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: „Am dobândit om de la Dumnezeu”. Apoi a mai născut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost păstor de oi, iar Cain lucrător de pământ.” = Exact ce stim ca s-a intamplat in realitate: omul trezit la constiinta de sine (Adam), datorita cunostiintelor si experientei observationale dobandite transmise din generatie in generatie (Eva), si-a diversificat existenta cu primele doua activitati, agricultura mai intai si conform realitatii, si apoi cresterea animalelor…

  Si dvs dati la o parte toate aceste adevaruri benefice, si imbratisati orbeste credinta cultului textului?

 25. Din pacate v-ati grabit sa trageti concluzii gresite si nu ati citit cu atentie ceea ce am spus mai sus. Mai mult, ati ignorat complet anumite intrebari si aspecte. Am sa incep cu acestea:

  1. Ce explicatie aveti dvs. atunci, pe baza analogiei pe care o faceti, pentru episodul in care Cain s-a dus in tinutul Nod, la rasarit de Eden, si a cunoscut pe femeia sa, si a nascut, si a facut o cetate, asa cum scrie in VT?

  2. In legatura cu celelalte religii si mituri ale creatiei: ce parere aveti, religia crestina este cea corecta, iar restul sunt niste minciuni? Spuneti-mi dvs. ce parere aveti legata de subiectul acesta. Chiar credeti ca daca nu ati fi fost crestin, ati fi descoperit ca mitul creatiei din religia dvs. este unul mincinos / incomplet, si cel crestin asa cum este in Geneza, este cel adevarat? Raspundeti va rog. Si daca raspunsul este da, am sa va rog mai intai sa incercati sa va impuneti acest punct de vedere in cadrul unei comunitati in care mitul creatiei este cu totul altul decat cel din Geneza, si vedeti ce reactii acumulati.

  3. Spuneam ca astept eventuale surse care sa ateste sistemul dvs., nu mi-ati oferit pana acum decat interpretari personale.

  Si acum sa incerc sa raspund intrebarilor dvs.:
  „Cand Iisus spunea: “Lasati copii sa vina la mine”, va imaginati un card de copii din toate vremurile care pornesc pe sosea spre el, sau interpretati cuvintele sale in sensul de a lasa copii spre credinta sa?” – Aici interpretez asa cum vedeti si dvs., insa comparatia intre aceasta si Cartea Genezei nu este una potrivita. Evangheliile sunt una, Mitul Creatiei este cu totul altceva.

  „Cain a fost om! asta este credinta dvs. Si Eva prima femeie. Facuta dintr-o coasta… Demonstrati-mi de ce dintr-o coasta, si nu din acelasi nimic din care a facut Dumnezeu totul? Se terminase nimicul?” – nu am spus nicaieri ca Eva a fost facuta dintr-o coasta. Eu nu iau textul mot a mot, dar nici ca pe o alegorie continua, asa cum faceti dvs. Este mai curand o imbinare a celor doua, care lasa loc de interpretari. Eu nu stiu daca Adam a fost primul om (barbat) sau primul om inteligent (barbat si femeie); nu am de unde sa stiu – pot doar sa cred, sa am o parere. Aici gresiti dvs. Vedeti interpretarea pe care o faceti ca pe ceva evident, ati deslusit dvs. textele sacre din Tora, nu au reusit sa o faca altii dupa studii indelungate de-a lungul a mai multor secole de generatii, sunteti un norocos inseamna ca aveti harul divin, caz in care eu ma retrag, pentru ca am in fata ceva de natura supranaturala, peste puterea mea de intelegere.

  „Pai demonstrati-mi si mie atunci urmatoarele:……..” – eu nu incerc sa demonstrez nimic, am si spus mai sus ca ceea ce cred eu este posibil sa nu fie adevarat, in opinia mea asta inseamna sa fii cu mintea deschisa, sa accepti si alte variante ca fiind valabile inainte de a pune varianta ta in rama pe tabloul nemuririi neamului…
  Am subliniat in postul precedent, prin mai multe idei, ca ceea ce vorbim noi aici face referire la un MIT. El nu poate fi demonstrat, daca s-ar demonstra nu ar mai fi un mit, ar fi un ADEVAR.

  „Ce-i trebuia lui Adam un corp cu milioane de tipuri de celule, organe si functiuni, cand putea fi de structura omogena, precum un desen animat? De ce sa se fi complicat Dumnezeu sa-i faca dinti care sa se carieze?” – ma faceti sa zambesc, masinaria cea mai complexa din lume e chiar corpul omenesc. In noi exista si bine si rau. Noi putem alege…binele sau raul. Putem alege daca vrem sa avem dinti sanatosi si frumosi, ne spalam frumos cu periuta, facem vizite la stomatolog…daca vrem sa avem carii, ii lasam neingrijiti si se rezolva. Daca in noi ar exista doar lucruri bune, ce rost ar mai avea atunci existenta raului in lume? Discernamantul? etc…

  Am sa cad in jocul dvs. totusi, referitor la capitolele 1 si 2 din Geneza, si va rog sa-mi prezentati si mie unde ati gasit dvs. ca vorbim despre doua momente cronologice diferite. Eu va pot gasi, daca vreti, surse care sa-mi sustina afirmatia conform careia in capitolul 2 se vorbeste despre crearea omului din ziua a 6-a.

  „Daca imi scrieti doar ca sa va faceti remarcata in fata lui Dumnezeu ca un aparator, sa imi spuneti ca sa nu imi pierd vremea. Daca vreti sa va apropiati de adevar, si daca va permite curajul de a afla, atunci continuam dialogul cu placere.” – in primul rand nu sunt de sex feminin 🙂 In al doilea rand, nu caut sa ma fac remarcat. Vreau doar sa incerc sa avem un dialog constructiv, din care sa si invatam cate ceva. Si eu, la fel ca dvs. mi-am pus intrebari de-a lungul anilor, legate de existenta noastra, si alte probleme existentiale…asa am si descoperit blogul dvs. Intre timp am ajuns la o concluzie…pe care am prezentat-o si in postul anterior si anume:

  „Fiecare poate sa creada ceea ce vrea, atata vreme cat il ajuta sa isi formeze credinta. Important este sa crezi ca pentru crearea unei lumi asa cum o vedem noi astazi este nevoie de existenta unui Creator. Cum, ce, cand, unde, cine e acest Creator, nu are mare importanta, tine doar de credinta fiecaruia pentru ca vorbim de niste mituri.”

  Drept urmare, nu incercati sa va impuneti asa-zisul sistem al dvs. in ochii altora, pentru ca faceti o mare greseala. Prezentati-l, faceti-i o expunere, dar lasati pe fiecare sa creada ce crede de cuviinta. Nu prezentati asta ca si cand dvs. aveti dreptate si ceilalti nu, pentru ca nu este corect in primul rand fata de dvs. Va reamintesc, nu vorbim despre niste lucruri ce pot fi demonstrate prin nu stiu ce formule matematice, este vorba de un mit, vorbim de credinta. Daca nu puteti intelege asta atunci sincer, imi pare rau.

  Sper ca de data asta sa cititi mai cu atentie si sa incercati si sa „rumegati” putin ideile mele.
  Cu respect.

 26. Scuze ptr confuzia facuta, dovada ca mintile umane (spiritele) nu au sex… 🙂

  M-am straduit sa aduc in fata dvs cateva citate din Geneza cu explicatiile ce se apropie de adevarul istoric.
  Vad ca nu le-ati luat in seama, desi explica punctele de legatura cu realitatea despre care ma tot intrebati in legatura cu veridicitatea genezei.
  Poate nu am explicat clar…

 27. „Vreau doar sa incerc sa avem un dialog constructiv, din care sa si invatam cate ceva. Si eu, la fel ca dvs. mi-am pus intrebari de-a lungul anilor, legate de existenta noastra, si alte probleme existentiale…asa am si descoperit blogul dvs.”

  Acest blog este mai vechi. Veti gasi lucruri mai noi aici:
  http://adevarsiconstiinta.wordpress.com/

 28. Sunt crestin prin firea lucrurilor, nu am devenit din convingere. De altfel din credinta crestina agreez doar indemnurile de a fi mai buni, nu cred nicicum intr-o mantuire, viata de apoi, pacat primar si toate celelalte idei care forteaza absurdul.
  Problema cu Facerea este urmatoarea: exista in text idei absolut reale, istorice, de veridicitatea carora sunt convins total, insa n-ai cu cine sa vorbesti.
  Ateii, oameni dedicati in general stiintei, nu o pot privi din cauza aberatiilor ilogice.
  Credinciosii, dedicati religiei fricii, nu pot auzi nimic dincolo de cultul textului ramas neinteles.
  Oameni ca dvs, deschisi catre cunoastere – daca am inteles eu bine – si dispusi sa accepte ca un adevar nou sosit poate sterge orice pseudo adevar vechi, sunt destul de rari.

 29. Aici gresiti dvs. Vedeti interpretarea pe care o faceti ca pe ceva evident, ati deslusit dvs. textele sacre din Tora, nu au reusit sa o faca altii dupa studii indelungate de-a lungul a mai multor secole de generatii, sunteti un norocos inseamna ca aveti harul divin, caz in care eu ma retrag, pentru ca am in fata ceva de natura supranaturala, peste puterea mea de intelegere.”

  Puteti spune si ca sunt norocos si ca am har divin, nu am sa va contrazic, dar nu vad nimic supranatural aici…
  Toate descoperirile si inventiile omenirii au fost facute de oameni absolut normali, si au fost facute in premiera. Cuvintele dvs „nu au reusit-o alti sa o faca de-a lungul…” au mai fost auzite pentru fiecare noutate in parte.

  Galilei a deslusit sistemul planetar, iar Giordano s-a si lasat ars pe rug ptr convingerile sale, fara a fi nimic supranatural aici, desigur, nimic altceva decat insasi miracolul existentei noastre…

  Cand aveti ocazia ca, ajutat fiind sa va depasiti puterea de intelegere, nu este cazul sa va retrageti, ci sa stati cu ochii mintii cat mai larg deschisi.

 30. „Eu va pot gasi, daca vreti, surse care sa-mi sustina afirmatia conform careia in capitolul 2 se vorbeste despre crearea omului din ziua a 6-a.”

  Astept cu interes sa mi le dezvaluiti.

 31. Subliniez inca odata, vorbim despre un mit. A se face diferenta intre mit si realitate. Mai subliniez un aspect, Socrate spunea ceva de genul „a sti adevarul inseamna a sti ca nu sti totul”. Sa acceptam asadar ca nu putem cunoaste adevarul absolut, cel putin nu in acest caz – vorbim despre mitul creatiei. Acum, sa incercam sa presupunem ca putem cunoaste adevarul, sau ne putem apropia de acest adevar:
  cu ce e diferit adevarul meu (presupus) de adevarul dvs. (presupus)? De ce adevarul meu nu poate fi valabil, pe cand cel al dvs., da?
  Imi vorbeati despre adevarul istoric. Ce este adevarul istoric? Este el absolut? Sunt celelalte religii si mituri ale creatiei gresite? De ce? Daca ati fi fost de alta religie, ati fi vazut religia dvs. gresita? V-ati fi indreptat spre crestinism?

  Va rog sa va ganditi foarte bine la aceste intrebari, inainte de a trece mai departe. Este a 3-a oara cand pun intrebarile legate de alte religii si credinte si as aprecia foarte mult daca de aceasta data nu le-ati mai ignora si ati incerca sa raspundeti concret. Va multumesc.

 32. P.S. Pentru sursele de care vorbeam, va rog sa cititi cu atentie primele 2 capitole din Geneza. Apoi incercati un search pe google despre traducerea septugianta si originea genezei. Primele 10 pagini de rezultate ar trebui sa fie suficiente pentru a trage o concluzie, asta daca nu tineti din-adins sa ramaneti fixat pe ideea dvs…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: